Przy drzewie przeznaczanym do opału należy zwrócić uwagę na kilka elementów:
Generalnie do palenia w piecach lub kominkach powinno się używać drewna liściastego, gdyż iglaste posiada duże ilości soków , które osadzają się w kominie i szybko go zatykają.
Drugi element to wilgotność drewna, po ścięciu drzewa jest ona wysoka i poprzez proces suszenia zmniejsza się. Optymalnie jest to ok 25%. W różnych gatunkach osiągamy taki stan w różnym czasie. W poniższej tabelce w niektórych popularnych gatunkach jest napisane ile czasu wymaga przesuszenie drewna.
Mokre drzewo także niszczy kominy zapycha go i tworzy zacieki często także po zewn. stronie komina.
Trzeci element to kaloryczność (poniżej w tabeli), celowo jest jako trzeci, gdyż bez punktu drugiego ta kaloryczność jest inna. Żeby więc dobrze wykorzystać kaloryczność drewna musi być ono przesuszone.
Z mojego doświadczenia wynika, że cena drewna kalorycznego nie jest proporcjonalnie wyższa niż drewna mniej kalorycznego , a oszczędzamy nie tylko kasę, ale i miejsce do przechowywania (bardziej kalorycznego mniej potrzebujemy) oraz czas (układanie, przenoszenie do palenia itp).
Standardowo i optymalnie byłoby kupować drzewo w danym roku na początku, żeby je palić dopiero za ok 2 lata.
Aha i jeszcze jedno mokre drzewo dobrze się rąbię w przeciwieństwie do suchego, więc jeśli już kupiłeś drzewo i masz je porąbać, nie odkładaj tego w czasie bo możesz nie dać rady tego zrobić :)
Gatunek drewna | Kaloryczność GJ/mpu | |
Wart.Opał. Przy 25%w. | czas schnięcia i inne uwagi | |
Śliwa | 10,13 | jedno z drzew o największej gęstości |
Grab | 10,00 | bardzo polecane do palenia, tylko ok 7% to kora :) czas schnięcia ok 1,5-2 lat |
Akacja | 9,15 | |
Jarzębina | 8,98 | |
Grusza | 8,86 | |
Buk | 8,61 | 2 lata , tylko ok 7% do kora :) |
Dąb | 8,35 | 2-3 lata i ok 22% to kora! :( |
Jabłoń | 8,23 | |
Jesion | 8,10 | 2 lata |
Orzech | 8,07 | |
Wiąz | 8,07 | |
Klon | 7,67 | |
Brzoza | 7,92 | 1,5 roku |
Wiśnia | 7,03 | |
Modrzew | 7,30 | bardzo dobre na rozpałkę |
Olcha | 6,35 | 1,5 roku |
Kasztan | 6,30 | |
Daglezja | 6,61 | dobre na rozpałkę |
Sosna | 6,50 | |
Osika | 5,70 | |
Świerk | 5,84 | |
Topola | 5,30 | |
Jodła | 5,53 | |
Wierzba | 4,01 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz